
De Nederlandse zorgsector is verantwoordelijk voor vier procent van al het afval en zeven procent van de nationale CO2-voetafdruk. Tegelijkertijd is de klimaatcrisis de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. Terwijl de zorg mensen beter maakt, draagt ze dus tegelijkertijd bij aan milieuvervuiling, klimaatverandering en een toenemende zorgvraag. Een duurzame zorg kan die spiraal doorbreken.
De afgelopen jaren hebben we vier keer een Thesis Lab [link] georganiseerd. Met lezingen, rondetafelgesprekken en met circulaire Safari’s - werkbezoeken in zorginstellingen en bij circulaire bedrijven - hebben we de uitwisseling tussen praktijk en onderzoek versterkt en bijgedragen aan concrete oplossingen. Steeds meer zorgprofessionals zijn doordrongen geraakt van de grote impact van de zorg op het milieu. Nu duurzaam denken aandacht heeft gekregen, is het tijd voor een volgende stap: ‘doen!’ Dit is dan ook het motto van het laatste Lab dat we hierover organiseren, en van de andere activiteiten voor groene zorg. Medical Delta zal de komende jaren aandacht blijven besteden aan dit thema, met nieuwe activiteiten voor onderwijs en onderzoek.
Werken aan oplossingen
Participate

Ga mee op Circulaire Safari
Kom meer te weten over duurzame zorg tijdens de Groene Expertmeetings, onderdeel van het Thesis Lab programma. Luister naar de ervaringen van zorgverleners, onderzoekers, professionals, patiënten en bestuurders die werken aan verduurzaming; van helende daktuinen, tot het reduceren van medicijnverspillingen, gedragsverandering op de werkvloer en recyclen van medische hulpmiddelen.

Hoe onzekerheid en lef de zorg groener maken
Marco Lagrand en Laura Warmerdam zijn het roerend eens: "De planeet wacht niet, de zorg moet nu echt om.” Beiden werken ze hard aan een verduurzaming van hun instelling, door onderzoek in de praktijk te brengen én door duurzaamheid een plek te geven in het onderwijs binnen de organisatie. Laura als onderwijscoördinator bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Marco als programma manager voor de Noordwest Ziekenhuisgroep. In gesprek over blinde vlekken, lef en onzekerheid.