Stakeholders vergadering transitiecampus met LDE CfS
Arnold Tukker over de transitie naar een circulaire economie
"Er is meer samenwerking nodig tussen bedrijven, overheden en wetenschappers"

Zuid-Holland circulair - samenwerking als leidraad voor een nieuwe economie

Den Haag – 26 april 2017

De provincie Zuid-Holland wil extra investeringen vrij te maken om een versnelling teweeg te brengen in de transitie naar een innovatieve, duurzame toekomst. Dit voornemen wil de provincie samen uitwerken met verschillende stakeholders. Een eerste aanzet hiertoe vond plaats op 19 april: de Provincie organiseerde een eerste werksessie in Den Haag. Het Leiden-Delft-Erasmsus Centre for Sustainability (LDE-CfS) is als één van de stakeholders nauw betrokken bij deze uitwerking.

Voor deze eerste stakeholdersvergadering waren 20 organisaties bijeen gekomen, variërend van kenniscentra tot commerciële bedrijven. Ook LDE-CfS innovatiehub “the Happy city Hub” was één van genodigde. Vanuit LDE-CfS waren onze bestuursleden Arnold Tukker en Erik Offerman aanwezig en vanuit het managementteam waren Gertjan de Werk en Eva van Baren aangeschoven. 

Voor het CfS is het belangrijk om te benadrukken dat er ruimte moet worden gecreëerd om verschillende belangen bij elkaar te laten komen. Zo meent Arnold Tukker dat het makkelijker moet worden voor bedrijven en wetenschappers om samen te werken. De barrières die het Intellectual Property teweeg zou kunnen brengen, kan worden voorkomen door in te steken op pre-competitief onderzoek zodat gezamenlijke belangen gediend worden. 

Het bijeenbrengen van verschillende belangen om vanuit daar de belangrijkste vraagstukken te formuleren is precies waar wij als Centre for Sustainability ons hard voor maken en waar we ook tijdens de werksessie de nadruk op hebben gelegd. De transitie naar een nieuwe economie vraagt om interdisciplinair onderzoek en vraaggestuurde wetenschap. Daarom is het CfS begonnen met vormen van de zogenaamde innovatie hubs: de plek waar onderzoekers, zoals masterstudenten, PhD studenten en postdocs, werken aan vraagstukken die zij hebben geformuleerd met verschillende partijen uit de samenleving. Op 16 mei zullen de eerste resultaten hiervan worden gepresenteerd door de studenten van de Happy City Hub in Rotterdam.

We juichen het voornemen van de Provincie toe om extra investeringen te doen voor het versnellen van de transitie naar een nieuwe economie. We geloven hierbij een sterke samenwerking tussen wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid. De eerste werksessie was al een stap in de goede richting.

Discussie over de geformuleerde uitdagingen

Bart Verschoor over de voornemens van de ProvincieGertjan de Werk kiest belangrijkste uitdagingen voor bedrijven

More information
Meer over de extra investeringen
Meer over onze hubs