Startcollege Circulaire Internationale Tuinbouwsystemen (Professor van Bodegom)

Op donderdagmiddag 24 maart vond het startcollege "Circulaire Internationale Tuinbouwsystemen"  gegeven door professor van Bodegom plaats in het World Horti Center in Naaldwijk. Met deze leeropdracht verbindt de gemeente Westland Peter van Bodegom, hoogleraar Milieubiologie aan de Universiteit Leiden vier jaar lang voor een dag in de week aan tuinbouw gerelateerde vraagstukken. 

Na een korte introductie door Puck van Holsteijn, directeur van het World Horti Center, en wethouder van de gemeente Westland, Albert Abee, waarin de internationale rol die de tuinbouwsector te spelen heeft benadrukt wordt, start professor van Bodegom zijn college. Hij trapt af met vier mogelijke toekomstscenario's voor het tuinbouwcluster. Deze toekomstscenario's zijn eerder samen o.a. het LDE Centre for Sustainability in samenwerking met ACCEZ ontwikkeld en gepresenteerd in 2020.

Startcollege van BodegomProfessor van Bodegom vertelt dat de scenario's een toekomstbeeld schetsen, maar dat er nog verder gekeken moet worden naar implementatie, uitgezocht moet worden hoe ze zich relateren aan andere urgente transities (e.g.,  energie, biodiversiteit, klimaat) en er uitgezocht welke kennis nodig is voor de realisatie van de scenario's.

Binnen deze leeropdracht zal van Bodegom, die vanuit zijn rol een brugfunctie vervult tussen Leiden-Delft-Erasmus Universities en het tuinbouwcluster, zich focussen op het creëren van één gezamenlijke visie/kennisagenda met een achterliggende systeemvisie die verschillende onderwerpen verbindt. In zijn leeropdracht, waarin ook een stevige koppeling met het onderwijs gemaakt wordt (e.g., Sustainable Horticulture Thesis Lab, Hackatons en de Learning Community Greenport Horti Campus Westland), zal de ontwikkeling en implementatie van duurzame scenario's voor het tuinbouwcluster de leidende draad zijn. 

Benieuwd naar kennisontwikkeling waar professor van Bodegom momenteel al bij betrokken is? Bekijk dan de bijgevoegde presentatie van het startcollege. 

Startcollege Peter van Bodegom - Thierry SchutFoto's door Thierry Schut