Mining

Podcast #4: Graven voor Groene Energie

Over de gevolgen van mijnbouw voor de energietransitie 

Direct naar de podcast aflevering

Je denkt dat je goed bezig bent met zonnepanelen op het dak, een elektrische auto en aandelen in een windmolenpark. En dan kopte het NRC in januari 2018 het volgende: "Onze groene energie verwoest elders de natuur." En verder staat er: “Door de energietransitie in het Westen stijgt de vraag naar grondstoffen als nikkel en kobalt."
Wat zijn de gevolgen van onze grondstoffenhonger en waar komen die grondstoffen vandaan? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat we de schade voor mens en natuur minimaliseren?

Deze vragen stellen wij aan dr. René Kleijn, industrieel ecoloog en universitair hoofddocent aan het Centrum voor Milieuwetenschappen in Leiden. René Kleijn is gespecialiseerd in kritieke materialen en kan ons precies uitleggen hoe de achterkant van de energietransitie eruit ziet, waar onze grondstoffen vandaan komen en welke maatregelen wij moeten treffen om het proces overal duurzamer te maken.

Luister naar aflevering 4 van "Uit de Ivoren Toren" op:

  • iTunes
  • Spotify
  • Podcastluisteren.nl
  • Stitchers (app for Android)

Of ga naar de website van Uit de Ivoren Toren.


Over René Kleijn

Rene KleijnDr. René Kleijn is industrieel ecoloog en werkt als universitair hoofddocent voor het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden. Hij is gespecialiseerd in kritische materialen en onderzoekt de belemmeringen op het gebied van materialen voor de energietransitie. 

Meer informatie over René Kleijn vindt u hier