“Over de circulaire economie wordt veel gepraat, maar er moet vooral meer worden gedaan”, zegt Sabine Biesheuvel, managing director en medeoprichter van BlueCity. Op 14 april vertelt zij op het congres ‘de delta in een wereld van schaarste’, over de kansen voor een circulaire toekomst en wat er praktisch moet gebeuren. "Een radicale hervorming van het financieel systeem is nodig."
Als je naar de natuur kijkt, bestaat het concept afval of schaarste niet. Alles is overvloedig voorradig, omdat niets verloren gaat en alles wordt gebruikt. Zo creëer je een lokale economie van overvloed. Met die droom bouwde Biesheuvel samen met andere ondernemers het voormalig zwembad Tropicana om tot een ‘BlueCity’.
Het systeem meekrijgen door te doen
Biesheuvel: “In BlueCity werken start ups aan nieuwe, circulaire materialen, producten, diensten en businessmodellen, in verbinding met een netwerk van gelijkgezinde ondernemers. We hebben een lab, productieruimten, organiseren hackathons en evenementen. Goede plannen krijgen de kans om uit te groeien tot de omvang die ze nodig hebben om een écht impact te hebben. Zo creëren we samen de circulaire economie en vormen we de stad van de toekomst. De nadruk ligt bij ons op ‘doen’. Zo laten we zien dat het kan en willen we het systeem meekrijgen.”
De oplossing ligt daar waar het schuurt
Anders kijken naar wat waarde heeft
Waar het hapert en schuurt en waar innovaties aanbotsen tegen de bestaande orde wordt zichtbaar wat nodig is om verder te komen. “Zoals nieuwe en zelfs collectieve manieren van financiering,” zegt Biesheuvel. “Financiële sturing gebeurt nu nog vanuit risico en beperking. Ook wordt er nog veel lineair gekeken:, er is sturing op rendement in plaats van op behoud van waarde van materialen.
We hebben een gekke definitie van waarde heeft en wat waardevol is en laten daarbij veel buiten beschouwing. Dat beschouwen we als ‘afval’. Denk bijvoorbeeld aan tomaten. Voorheen werd er vooral gekeken naar het voedsel, maar niet naar wat er kan met de hele plant. Dat is inmiddels echt anders. Zo maakt het bedrijf Biophilica (verbonden aan BlueCity) leren tassen van de stelen van tomaten, in samenwerking met Greenport West Holland en tomatentelers.
Een radicale hervorming van het financieel systeem is nodig
Voor een volledig circulaire industrie is een radicale hervorming van het financieel systeem nodig, zegt Biesheuvel. En: er moet ook ruimte worden gemaakt waarin circulaire initiatieven binnen het huidige lineaire systeem tóch tot bepaalde grootte kunnen schalen, zodat succesvolle initiatieven groot kunnen worden. De overheid heeft daarin ook een rol, vindt ze.
“Je hebt succesvolle circulaire retailconcepten, zoals het concept waarbij consumenten in een winkel kleding ruilen. Met de hoge huurprijzen voor vastgoed en energie is een zichtbare plek, in het centrum bijvoorbeeld, voor zulke initiatieven niet weggelegd om te groeien en te ontwikkelen. De overheid kan ruimte maken en bijvoorbeeld plekken in de stad creëren voor zulke opstartende, alternatieve initiatieven, zodat zij ook bedrijfskundig volwassen kunnen worden en het publiek ze weet te vinden.”
Anders kijken, en denken in (keten)samenwerking dat blijkt steeds de sleutel voor wie echt ‘om’ wil naar circulair. Samenwerking en partnerships zijn cruciaal. Dat is een hele andere gerichtheid dan die je hebt als je voornamelijk aan het concurreren bent.”
Op 14 april 2024 praat Sabine Biesheuvel over wat er praktisch moet gebeuren om de stap te maken van het huidige systeem naar een ‘Blue City’. Nieuwsgierig naar haar hele verhaal? Meld je aan voor het congres.