In deze aflevering is Bas Jansen te gast. Hij heeft een achtergrond in architectuur en rondt momenteel bij de TU Delft zijn PhD onderzoek over circulaire keukens af. In dit project ontwikkelt hij met een grote groep stakeholders een concept dat ook echt in de markt gezet kan worden. Tegelijkertijd bestudeert hij het proces. We leren in deze aflevering meer over wat er komt kijken bij een het ontwikkelen van een circulair keukenconcept voor de sociale huurmarkt en leren dat de grootste uitdaging soms maar een millimeter groot is.
Bas vertelt waar we aan kunnen denken als we het hebben over een zo-circulair mogelijke keuken:
"Een zo laag mogelijke milieu-impact in de zin van CO2 equivalent emissies en dergelijke, maar ook materiaalverbruik en een competitieve financiële situatie. Dus dat 'ie ook betaalbaar is, door de tijd heen. En tegelijkertijd moet je ook niet inleveren in waarde van het product. Een product moet evengoed functioneren als de producten die je nu zou kunnen komen, die niet circulair zijn. Dus dat zijn eigenlijk een beetje de pijlers waar we op richten met het ontwikkelen daarvan en hoe je een keer een circulaire keuken maakt. Dat kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren en in ons geval gaat dat vooral om modulariteit, om zo de levensduur te verlengen van een keuken."
Op de faculteit Bouwkunde op de TU Delft staat een van de eerste prototypes van het circular kitchen project. Die zag er op het eerste gezicht niet heel anders uit dan de regulier keukens bij ons thuis. Bas vertelt hierover dat de keuken er niet te experimenteel eruit mochten zien om de acceptatie onder de doelgroep niet te beïnvloeden. Bas: "Dan ga je natuurlijk niet makkelijk tot een duurzamere bouw komen".
Benieuwd naar meer over het project, de samenwerking tussen een grote grote stakeholders en wat voor Bas de grootste uitdaging was?