Rethink
Symposium
Refuse & Rethink

[UTRECHT] Symposium: 'Refuse & Rethink'

Start date
End date
Location
Utrecht, Koningsbergerstraat 9 (Vergadercentrum Domstad)

Rijkswaterstaat en Partners for Innovation organiseren op 15 april een symposium over "refuse & rethink". Doel is  het vergroten van de aandacht voor deze circulaire strategieën binnen het (ontwerp)onderwijs. 

Het is belangrijk dat (toekomstige) ontwerpers, ondernemers en andere professionals worden opgeleid om kritisch te zijn over de noodzaak van bepaalde producten en diensten, en dat zij op een systeemniveau kunnen denken over het vervullen van functies en behoeftes. Ook in het bedrijfsleven valt nog veel te winnen. Daar wordt namelijk nog nauwelijks gevraagd naar refuse & rethink-oplossingen. Circulaire ontwerpers moeten dus ook in staat zijn om het belang en de meerwaarde van zulke ideeën te bepleiten. Hoe integreren we deze vaardigheden nog beter in het curriculum van onze opleidingen? Hierover gaan we graag met jullie in gesprek.

Programma

Presentaties en workshops van de volgende experts:

  • Dr. Ir. Inge Oskam presenteert Rethink als strategie om het probleem bij de wortel aan te pakken. Vervolgens gaan deelnemers aan de slag met de Rethink-tool tijdens een workshop. Inge Oskam is sinds 2007 lector bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en geeft sinds 2015 leiding aan het lectoraat Circulair Ontwerpen & Ondernemen. Ze promoveerde aan de Vrije Universiteit op onderzoek naar de rol van stakeholderinteractie in de ontwikkeling van duurzame businessmodellen.
  • Laura Niessen vertelt ons meer over sufficiency/consuminderen. Laura Niessen is een promovendus aan Maastricht University. Zij onderzoekt duurzame consumptie door bedrijven en circulaire bedrijfsmodellen in het door de ERC gefinancierde Circular X-project van het Maastricht Sustainability Institute.
  • Een spreker uit het bedrijfsleven over hoe Refuse & Rethink wordt toegepast in de praktijk.

We reflecteren samen over de behoeften en volgende stappen.

Aanmelden
Het symposium vindt plaats op 15 april van 13:00 tot 17:00 (inloop vanaf 12:30, incl. netwerkborrel) bij Cursus en Vergadercentrum Domstad (Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht).

Meld u aan via de volgende link: https://forms.office.com/e/UFkDabmCEb