Week van de Circulaire Economie
Opening Week van de Circulaire Economie

[LEIDEN] Openingsverhaal Week van de Circulaire Economie

Start date
End date
Location
The Field, Stationsplein 25, Leiden

Rene Kleijn, bestuurslid van het LDE Centre for Sustainability en professor Resilient Resource Supply aan de Universiteit Leiden, opent de Week van de Circulaire Economie, met een inspirerend verhaal over onze circulaire toekomst. 

Rene Kleijn Een wereld zonder afval, is dat mogelijk? Hoe bouwen we een samenleving waar we producten en materialen hergebruiken en repareren in plaats van weggooien? Hoe ziet een circulaire economie er praktisch uit? Waar staan we nu en wat zijn onze uitdagingen voor de toekomst? En wat kan jij doen? René Kleijn neemt je mee in de wereld van circulaire mogelijkheden. René is hoogleraar ‘Resilient Resource Supply’ bij de Universiteit Leiden. Hij is daarnaast hoofd van de afdeling Industriële Ecologie van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) en voorzitter van de thema ‘circulaire industrieën’ bij het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability. Met zijn verhaal opent hij de Week van de Circulaire Economie.

In een circulaire economie werken bedrijven met hernieuwbare grondstoffen en blijven materialen steeds in omloop. Zon en wind zijn de belangrijkste energiebronnen. Voor die schone energie zijn in het begin veel nieuwe materialen nodig: voor de productie van zonnecellen, windmolens, elektrische auto’s en het elektriciteitsnetwerk. Pas als die er allemaal zijn, kan de behoefte aan materialen afnemen. De meeste metalen zijn recyclebaar. De vraag voor de toekomst is dus vooral: hoe houden we al die metalen in omloop? Hoe moeten we ze beheren en wat vraagt dat van de inrichting van de ruimte?

Hoe meer we consumeren, hoe meer metalen en materialen we nodig hebben. Recycling alleen is daarom niet genoeg. De vraag is ook: hoe kunnen we minder materialen gebruiken, in de productie en in de manier waarop we consumeren? Dat kan bijvoorbeeld door producten anders te ontwerpen, door hergebruik te stimuleren, door beleid aan te passen of mwt nieuwe businessmodellen. Rene Kleijn laat zien dat er nog een wereld te winnen is.