Week van de Circulaire Economie
Week van de Circulaire Economie

[LEIDEN] Hoe verduurzaamt het LUMC? Week van de Circulaire Economie

Start date
End date
Location
The Field, Stationsplein 25, Leiden

Anne van der Eijk (Manager OK-Facilitair & Centrale Sterilisatie Dienst) en Thijs Elzer (Coördinator Duurzaamheid) vertellen tijdens de Week van de Circulaire Economie hoe zij, samen met hun collega’s, werken aan een duurzaam ziekenhuis.

De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de totale Nederlandse broeikasgas uitstoot. Als we niets doen zal dat percentage alleen maar groeien. Want de bevolking vergrijst en de vraag naar zorg neemt toe. Het LUMC zet zich in om het ziekenhuis te verduurzamen. Door materialen en hulpbronnen zoveel mogelijk te hergebruiken, (medisch) afval te scheiden en door verspilling van grondstoffen en voedsel tegen te gaan.

Er is onderzoek te zien van master studenten van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability. Zij hebben met studenten van allerlei opleidingen samen onderzocht hoe het ziekenhuis duurzamer kan. Er zijn posters en foto’s te bekijken.

Anne Anne van der Eijk
Na haar studie en promotieonderzoek aan de TU Delft is Anne van der Eijk in 2011 in het LUMC begonnen. Haar focus lag in eerste instantie vooral op het veilig toepassen van medische technologie. In haar huidige rol als manager van het Operatiekamer Centrum en de Centrale Sterilisatie Afdeling houdt zij zich ook steeds meer bezig met het verduurzamen van de zorg. Het OK-Centrum richtte in 2016 het eerste ‘Zorg GreenTeam’ van Nederland op, en heeft sindsdien mooie resultaten bereikt, vaak in nauwe samenwerking met de TU Delft.

 

thijsThijs Elzer
Thijs Elzer heeft een achtergrond als biomedisch ingenieur en sociaal wetenschapper. Afgelopen november is hij in het LUMC gestart als duurzaamheidscoördinator, na een aantal jaren gewerkt te hebben als onderzoeker en organisatieadviseur. Hij coördineert ziekenhuisbreed de inspanningen om de doelstellingen in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 en het NFU uitvoeringsplan te realiseren. Daarvoor werkt hij samen met een groot netwerk van collega's met een groen hart. Verduurzaming gaat voor hem in essentie over sterke verbinding. Tussen het technische van medische hulpmiddelen en het sociale van gedragsverandering. Tussen het LUMC en de wereld daarbuiten. En bovenal tussen mensen met uiteenlopende mentaliteit, deskundigheid en beslissingsbevoegdheid