markt
Rechtvaardige klimaattransitie

De klimaatcrisis is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Om deze crisis effectief aan te pakken en een toekomst te creëren waarin iedereen kan floreren, is een rechtvaardige klimaattransitie essentieel. Dit betekent dat we niet alleen streven naar duurzaamheid, maar ook naar een rechtvaardige en inclusieve aanpak.

Een rechtvaardige klimaattransitie houdt in dat we de overgang naar een koolstofarme economie zo vormgeven dat iedereen er baat bij heeft, vooral de meest kwetsbare groepen in de samenleving.

Hoe kunnen we waarborgen dat de kosten en baten van klimaatmaatregelen eerlijk worden verdeeld, en dat lage inkomstengemeenschappen en gemarginaliseerde groepen niet onevenredig worden belast? Hoe betrekken we diverse stemmen in het beleidsproces, inclusief gemeenschappen die het meest getroffen worden door klimaatverandering? Hoe creëren we nieuwe werkgelegenheid in duurzame sectoren en bieden we omscholingsmogelijkheden? En hoe beheren we onze natuurlijke hulpbronnen om toekomstige generaties te beschermen?

 

Working on solutions

vlaggen

Thesis Lab: A Just Climate Transition in The Hague

Klimaatverandering daagt gemeente Den Haag uit om te onderzoeken hoe de klimaattransitie op een eerlijke en rechtvaardige manier kan worden aangepakt. Hoe kunnen alle belanghebbenden deelnemen aan en profiteren van het proces en de uitkomst?
bananen

Waarom duurzaamheid niet atijd duurzaam is

'Veel duurzame maatregelen en keuzes zijn ontwikkeld vanuit een westers, technologisch en kapitalistisch kader.’ Shivant Jhagroe, universitair docent bestuurskunde, pleit voor een radicale herziening van onze benadering van duurzaamheid met zijn recente boek 'Voorbij duurzaamheid’.

water

Podcast: Van Wie is het Water?

De Nederlandse overheid zorgt voor toegang tot drinkwater voor al haar inwoners. Maar hoe is dat eigenlijk geregeld in een land als India, dat geregeld te kampen heeft met extreme hitte en droogte? We vragen het aan Neha Mungekar. Ze doet bij Drift in Rotterdam onderzoek naar urban water governance (oftewel stedelijk water beheer) en reist geregeld naar haar geboorteland om nieuwe theorieën in de praktijk te testen. en te praten met de lokale bevolking. Welke machtsdynamiek komt er kijken bij het verdelen van waterbronnen in (rurale) gebieden in India? En van wie is het water eigenlijk?

justice

Podcast: De Klimaatzaak, Strijd om Rechtvaardigheid

De afgelopen jaren zijn er verschillende rechtszaken gevoerd rondom het klimaat. Zo won Urgenda de klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid. Milieudefensie won de revolutionaire zaak tegen Shell, waardoor dit bedrijf nu via de rechter wordt gedwongen te vergroenen. Wat speelt er eigenlijk op het gebied van klimaatrecht? Daphina Misiedjan, universitair docent aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, houdt zich bezig met de link tussen mensenrechten en klimaat. Ze vertelt over de laatste ontwikkelingen op het gebied van klimaatrecht, wat klimaatrechtvaardigheid is, waarom het nodig is en hoe...