Reparatie Lab 25/26
Reparatie Lab 25/26

Read English version here 

Elk jaar verspillen we miljarden kilo’s aan producten. En de hoeveelheid afval blijft groeien. Reparatie van producten biedt mooie kansen deze trend te keren en Europa minder afhankelijk te maken van andere landen voor grondstoffen. In dit Lab onderzoeken we hoe bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen, consumenten en ngo’s ruim baan kunnen maken voor reparatie. 



In Europa geven we jaarlijks 12 miljard euro uit aan het vervangen van spullen die ook gerepareerd konden worden. Dat legt niet een grote druk op het milieu, het maakt ons ook afhankelijkheid van andere landen voor grondstoffen. Het stimuleren van reparaties levert veel op:  261M ton aan CO2 reductie, 30M ton grondstoffenbesparing, 35M ton afvalvermindering,  4,8 miljard euro per jaar aan groei en investeringen (Research European Commission, 2024). Reparatie verlengt de levensduur van producten. Het vergroot onze strategische autonomie en verkleint de milieudruk. Of het nu gaat om (kantoor)meubels, machines, gereedschap, speelgoed, fietsen of kleding. 

De centrale vraag: Hoe kunnen bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen, ngo’s en consumenten reparatie stimuleren?

hoe werkt het?  

Tot en met 31 augustus 2025 kun je je onderzoeksvraag (of challenge) indienen. Wij koppelen jouw vraag aan een master student van een van de Leiden-Delft-Erasmus universiteiten, of van een hogeschool in de regio Zuid-Holland. Deze student gaat met jouw vraag aan de slag - en schrijft hierover zijn afstudeerscriptie. Daarnaast volgt de student een programma van elf sessies met lezingen, werkbezoeken en workshops. Hierbij ben je ook zelf van harte welkom. Lees hier meer over de Labs

welke vragen? 

Om reparatie te stimuleren is kennis nodig van nieuwe businessmodellen, design, wetgeving, de impact van reparatie, consumentengedrag en van (beleids)instrumenten die reparatie kunnen stimuleren. Al deze onderwerpen komen in het Reparatie Lab aan bod. Wat dit Lab kansen biedt voor bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen, ngo's en burgerinitiatieven. De focus ligt op de vraag naar handelingsperspectief voor de verschillende stakeholders. Hoe kun jij reparatie stimuleren? 

reparatie

Breng jouw onderzoeksvraag in

Deelname is gratis. Je betaalt niets voor het (afstudeer)onderzoek. Je kunt je nu aanmelden met jouw onderzoeksvraag, tot en met 31 augustus 2025.  

voorbeelden van vragen

Jij bepaalt je eigen vraag. Hier een aantal voorbeelden die je kunnen helpen je vraag te bepalen. Als je een van de voorbeeldvragen deelt, omdat deze in jouw organisatie leeft, kun je de vraag natuurlijk overnemen. 

Bedrijven
-Welke businessmodellen maken reparatie winstgevend? Welke ketensamenwerkingen bieden beste kansen?
-Hoe plaats je reparatie in het hart van je bedrijfsstrategie? 
-Hoe kan de marketingstrategie reparatie versterken en omgekeerd? 
-Hoe kan reparatie deel uitmaken van een toekomstbestendig bedrijfsmodel? 

Overheden
-Welke reparatiebedrijvigheid heeft Europa nodig om de afhankelijkheid van grondstoffen te verkleinen? 
-Waar (voor welke productgroepen) ligt de grootste potentie voor milieubesparing?
-Hoe kunnen we op lokaal niveau meer sturen op reparatie?
-Hoe kan de rijksoverheid het best invulling geven aan het Europese Right-to-Repair?
-Hoe kan de overheid voor een level playing field zorgen? 

Onderwijsinstellingen
-Hoe creëer je een ‘reparatie mindset’?
-Hoe leiden we mensen op die kunnen repareren?
-Hoe maak je het beroep aantrekkelijk?

Consumenten
-Hoe kan design consumentengedrag beïnvloeden ten gunste van reparatie? 
-Welke prikkels stimuleren burgers vaker voor reparatie te kiezen? 

planning

  • Juli and Augustus: indienen onderzoeksvragen  
  • September: selecteren onderzoeksvragen
  • September tot en met november: studenten werven en selecteren
  • September tot en met december: ontwikkeling van het Lab programma
  • Februari 2026: start Reparatie Lab 
  • Juli 2026: einde van het Lab  

caseholders