Groener Hart
Groener Hart
Realistisch optimistisch richting 2100

In het LDE Thesis Lab Groener Hart hebben tien studenten van de universiteiten van Delft, Rotterdam en Leiden met een ‘realistisch optimistische’ blik onderzoek gedaan naar de toekomst van het Groene Hart. Met als uitdagende vraag: Hoe kan het Groene Hart richting het jaar 2100 uitgroeien tot een welvarende economische en ecologische biodiversiteits- hotspot in de Randstad? Het resultaat is samengebracht in een whitepaper die op deze pagina te downloaden is. 

Groener Hart. Realistisch optimistisch richting 2100.

Wetenschappelijke conclusies vandaag de dag zijn vaak niet vrolijk stemmend. En juist daarom kijken we in dit Thesis Lab met een positieve houding naar de toekomst! Realistisch over de wetenschap die laat zien dat onze huidige manier van leven op termijn niet houdbaar is, én optimistisch dat we gezamenlijk oplossingen kunnen vinden voor nieuwe, toekomstbestendige manieren van leven.

Benieuwd welke ideeën en oplossingen we bedacht hebben voor het Groene Hart? Download hier de whitepaper!

Download whitepaper

Uitdaging:

Hoe kan het Groene Hart richting het jaar 2100 uitgroeien tot een welvarende economische en ecologische biodiversiteits-hotspot in de Randstad, en daarmee bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven zoals klimaatneutraliteit en klimaatbestendigheid, meer biodiversiteit, voedselzekerheid, een duurzame economie, een rechtvaardige transitie, en de kwaliteit van water en bodem?

Uitgever en projectpartner

Het LDE Programma Klimaat en Biodiversiteit richt zich op het verbinden van de urgente maatschappelijke opgaven van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. De LDE-universiteiten (Leiden Universiteit, TU Delft en Erasmus Universiteit) willen het onderwijs en onderzoek op beide gebieden meer integreren. Door praktijkopgaven in de Nederlandse Delta te koppelen aan onderwijs- en onderzoek van de kennisinstellingen, stimuleert het programma de brede samenwerking die nodig is om tot integrale oplossingen te komen voor biodiversiteitsverlies en klimaatverandering, bijvoorbeeld via dit Thesis Lab en via Seed Funds. 

Kennispartners en experts

Dit Thesis Lab was niet mogelijk geweest zonder kennispartners en experts. Dankzij hun inhoudelijke bijdrage, gastvrijheid, en netwerk werd dit Thesis Lab een succes. Bijzondere dank aan Bestuurlijk Platform Groene Hart, Veenweiden Innovatiecentrum, Polderlab en DRIFT voor de hartelijke verwelkoming. Veel dank aan de experts die tijd vrij maakten voor dit Thesis Lab: Fleur van Duin (Polderlab), Jan Willem Erisman (Leiden Universiteit), Patricia Fransçoise-Braaksma (Bestuurlijk Platform Groene Hart), Jaco Kastelein (LTO), Jolien Koole (VIC), Jaap Korteweg (Those Vegan Cowboys), Job de Lange (Rabobank), Rianne Lindhout (Rianne Lindhout wetenschapsredactie), Jan Oostdam (HHSK), Mara de Pater (DRIFT), Bart Specken (Waternet), Tim Selders (VIC), Laura Thomas (TU Delft).