Podcast - Circulair groei: feit of fabel?

Direct naar de aflevering 

Over de podcast Uit de Ivoren Toren
In deze podcast plukken wij wetenschappers uit de Ivoren Toren om het te hebben over allerlei duurzaamheidstdiscussies. Want we praten veel over duurzaamheid, maar wat zegt de wetenschap? Wat zijn de mogelijkheden in de energietranstitie? En hoe kunnen wij ons voorbereiden op klimaatverandering? Hoe lossen we het voedselvraagstuk op een duurzame manier op? En kunnen we onze materialen in toekomst mijnen in onze eigen steden? Luister naar onze podcast via je favoriete podcast app. 

Is de circulaire groei een feit of een fabel? Prof. dr. Arndol Tukker legt het uit!

Arnold TukkerWat hebben donuts, voetbal, meer vrije tijd en de economie met elkaar te maken? Luister daarvoor naar onze nieuwe aflevering “Circulaire groei - feit of fabel?"

Wetenschappers, politici, burgers en bedrijven zijn het inmiddels roerend eens: deze wegwerp economie kan niet langer meer. Daarom moet onze lineaire economie omgevormd worden naar een Circulaire Economie. Zo staat er op de website van de Rijksoverheid: Alleen als we vanaf nu slimmer omgaan met onze grondstoffen, kunnen we ook in de toekomst nog welvarend leven op een gezonde planeet, met een duurzame en sterke economie. Het is hoog tijd om een nieuw systeem te bouwen. Op naar een circulaire economie in 2050!

Dit klinkt fantastisch: Een sterke economie, welvaart en ook nog eens een gezonde planeet. Maar nergens wordt hier gerept over de basis van ons economisch systeem: namelijk oneindige economische groei. Maakt de Circulaire Economie het dan mogelijk om oneindig te groeien?

Hierover gaan wij in gesprek met prof. dr. Arnold Tukker: wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability en van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden. Arnold Tukker kijkt als industrieel ecoloog naar de materiaalstromen in de economie en meet middels de life cycle analysis de milieudruk van producten en diensten in de economie. Arnold Tukker legt de vinger op de zere plek: namelijk wij kunnen niet oneindig groeien op een circulaire economie. Maar hoeveel kunnen wij dan nog groeien wereldwijd? En hoeveel in Nederland? En weten wij wel hoe een economie zonder groei eruit ziet?

Luister naar onze podcast Uit de Ivoren Toren op:

  • iTunes
  • Spotify
  • Podcastluisteren.nl
  • Stitchers (app for Android)

Of ga naar de website van Uit de Ivoren Toren


Over Arnold Tukker

Arnold Tukker is hoogleraar Industriële Ecologie en directeur van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden. Ook is hij wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability. 

Meer informatie over Arnold Tukker vindt u hier.