Hoogbouw

Podcast #2: Hoge torens vangen veel wind

Over de zin en onzin van hoogbouw in steden

Podcast Uit de Ivoren Toren - Aflevering 2 met prof. Ellen van Bueren 

Direct naar "Hoge torens vangen veel wind"

Steden raken overvol. We willen er wonen, werken, recreëren en ons makkelijk van A naar B kunnen verplaatsen. De laatste jaren zien we overal om ons heen woontorens als paddenstoelen de lucht in schieten.  "Hollandse hoogbouw: grote steden zetten in op woontorens" kopte NOS Nieuwsuur op vrijdag 5 april. Zijn die woontorens wel de oplossing voor de woningnood? En voor wie bouwen we die dure torens eigenlijk? Voor en tegenstanders staan recht tegenover elkaar. Volgens de ene bouwkundige is dit dé oplossing voor onze woningnood, terwijl ander hoofdschuddend toekijkt hoe het aanblik van de stad compleet veranderd en  vreest voor anonimiteit in steden.  

Ellen van BuerenIn deze aflevering  gaan wij in gesprek met prof. dr. Ellen van Bueren, hoogleraar stedelijke ontwikkeling aan de TU Delft - faculteit Bouwkunde.  We zullen ingaan op de vraag wat hoogbouw doet voor de sociale cohesie in een stad en of hoogbouw wel duurzaam kan. 


 

Onze podcast is te beluisteren via Buzzsprout, iTunes, Stitcher (voor Android) of Spotify onder de naam Uit de Ivoren Toren

De fragmenten die in dit stuk voorkomen komen van AT5 en van het VPRO programma Tegenlicht. 
Het stuk over Sjoerd Soeters: AT5 https://youtu.be/8qjMk_W6blo
Het stuk over Winy Maas: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/city-for-sale.html


Over de podcast Uit de Ivoren Toren

Uit de Ivoren Toren Deze podcast is gemaakt door Fenna Plaisier van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability. Uit de Ivoren Toren - de naam zegt het al: wij willen dat wetenschappelijke inzichten die relevant zijn voor maatschappelijke discussies omtrent duurzaamheid ook buiten de universiteitsmuren een krachtige rol spelen. In de podcast gaan wij in gesprek met wetenschappers over verschillende duurzaamheidsvraagstukken. Denk aan de energietransitie, circulaire economie, op stedelijke duurzaamheidsvraagstukken, op voedselvraagstukken en meer.