Kivi congres

Leiden-Delft-Erasmus op Circulaire Economie KIVI-jaarcongres 2017

Start date
End date

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) stelt voor 2017 en 2018 ‘Circulaire Economie’ als technisch maatschappelijk thema centraal en organiseert haar jaarcongressen rondom dit thema, waaraan door verschillende ingenieursdisciplines vanuit de hele wereld bijdragen worden geleverd.

Steeds meer mensen willen meer doen op de planeet aarde. Dat vergroot de druk op beschikbare grondstoffen en leidt tot grootschalige milieueffecten. Met het jaarthema focussen wij ons op de circulaire economie. We kijken welke veranderingen en kansen circulaire economie met zich meebrengt. Ook kijken we naar wat nieuwe en anders georganiseerde productieprocessen en businessmodellen betekenen voor ons dagelijks handelen? We kijken daarbij naar lokale en regionale ontwikkelingen en naar de nationale en internationale context. Vanuit verschillende ingenieursverengingen in de wereld verwachten wij bijdragen in de vorm van concrete voorbeelden of visies op de toekomst.

Leiden-Delft-Erasmus keynote: Dr. René Klein en Dipl. ing. Alexander Wandl

Vanuit Leiden-Delft-Erasmus zullen Dr. René Klein en Dipl. ing. Alexander Wandl een keynote geven tijdens de early bird sessie. De titel is veelbelovend: wetenschappelijk onderzoek als basis voor de transitie naar een circulaire economie. Zoals het gezegde luidt: ochtenstond heeft goud in de mond. 

Wetenschappelijk onderzoek als basis voor de transitie naar een circulaire economie 

De circulaire economie gaat veel verder dan producten hergebruiken en afval scheiden. De transitie vraagt radicale veranderingen en middelen, maatregelen en ontwerpen voor een wereld die nog niet bestaat. Om een stevige en goede basis te leggen voor de beoogde nieuwe wereld zal elke maatregel en verandering goed gefundeerd moeten zijn. Maar waar begin je, hoe krijg je impact en hoe zorg je ervoor dat iedereen zich onderdeel gaat voelen van deze nieuwe samenleving? 

Dr. René Kleijn, grondlegger en voormalig opleidingsdirecteur van de opleiding Industrial Ecology, en Alexander Wandl, projectleider van het Europese RERAIR project, zullen beiden wetenschap als uitgangspunt nemen voor de transitie naar een circulaire economie. Beiden menen dat wetenschap de juiste tools, methodes en inzichten levert om de transitie mogelijk te maken. Wandl brengt met het REPAIR project deze stelling in de praktijk: wetenschappelijke modellen en methodes van verschillende disciplines worden geïntegreerd om afval- en grondstoffenmanagement op regionaal niveau te optimaliseren. Kleijn doet onderzoek naar methodes en modellen die hiervoor nodig zijn, waaronder Substance Flow Analysis (SFA), Material Flow Accounting (MFA) en Life Cycle Assessment (LCA).